Zbiór porad o zdrowiu

Jakość zdrowego chleba

Zdrowy chleb ma ogromne znaczenie, ponieważ stanowi podstawę każdej diety. Do tej pory kupowano chleb w sklepie, jednak jest on na bazie mąki pszennej. Aby mieć więcej wartości odżywczej, warto zrobić go samemu. Wsypuje się do mąki mnóstwo nasion, słonecznik, pestki dyni, siemię lniane, śliwkę suszoną po to, aby nadać smak. Bardziej zdrowy jest chleb na bazie mąki gryczanej, żytniej, kukurydzianej czy też orkiszowej. Doskonale stworzony zakwas na chleb powodują, że jest on bardzo syty co pozwala już po dwóch kromkach poczuć się najedzonym. Taki chlebek można jadać z pastami z warzyw, czy mieć jako grzanki do zupy. Jest to pełnowartościowe bogactwo szczególnie witamin z grupy B. Często w sklepach ekologicznych znajdują się bardzo czarne kromki chleba, które również zawierają niezbędne składniki. Za kilka kromek płaci się nawet pięć złotych ale za to jest gwarancja wysokiej jakości. Jakość można sprawdzić także poprzez przepisy kulinarne, które są typowo dietetyczne. Chlebek może także być jako sprasowana produkcyjnie kromka.