Zbiór porad o zdrowiu

Zdrowe potrawy

W okresie świątecznym wiele osób, na co dzień stosujących dietę odchudzającą, zmaga się z pewnymi wątpliwościami. Potrawy wigilijne uchodzą w powszechnej opinii za wysokokaloryczne i ciężkostrawne, a więc raczej niezalecane osobom zmagającym się z nadwagą.
To częściowo prawda, ale dania świąteczne dostarczają też mnóstwa cennych składników odżywczych i nie warto zupełnie z nich rezygnować z powodu diety odchudzającej. Spożywanie ryb chroni przed chorobami układu krążenia, a zupy wigilijne to źródło błonnika i dużej ilości witamin. Potrawy warto jednak przygotować w nieco inny sposób niż dotychczas, częściej decydując się na pieczenie w piekarniku i gotowanie na parze. Składniki takie jak majonez dodawany do sałatek lepiej zastąpić jogurtem naturalnym, który można też wykorzystać do zabielenia zupy, w miejsce tradycyjnie używanej śmietany.
Dania świąteczne mogą być smaczne, zdrowe i bezpieczne dla figury. Wystarczy tylko, aby w czasie przygotowań nie zapominać o prawidłowych nawykach żywieniowych.