Zbiór porad o zdrowiu

Ukiszone – uzdrowione

Tradycją polskiej kuchni jest przetwarzanie warzyw i owoców do domowej spiżarni. Właściciele ogródków i działek traktują zaopatrywanie domu na zimę jak naturalną i pożądaną procedurę, dzięki której wzbogacić można stół w sałatki, dżemy, konfitury i kiszonki. Te ostatnie są szczególnie pożądane w naszej diecie. Na czym polega ich dobroczynne znaczenie? Zawierają mniej cukru niż świeże warzywa. To dzięki kwasowi mlekowemu, powstającemu w czasie fermentacji. W kupionej w sklepie kiszonej kapuście czy kiszonych ogórkach nie znajdziemy kwasu mlekowego, bowiem zastępowany jest przez ocet! A kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na usuwanie toksyn z organizmu. To dlatego po urodzinowych szaleństwach, dobrze napić się soku z kiszonych ogórków lub kapusty. Kwas mlekowy pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, w dobrym trawieniu pokarmów, a przy nerwowym trybie życia, zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, a istniejące choroby znacznie łagodzi. Sałatka na zdrowie i urodę z kiszonej kapusty polega na dodaniu do niej, np. papryki, marchewki czy żurawin i już otrzymujemy prawdziwą bombę witaminową, która wpłynie na kondycje skóry, paznokci i włosów. Poza tym kolorowa sałatka doda każdej potrawie wrażeń nie tylko smakowych, ale i estetycznych.