Zbiór porad o zdrowiu

Jabłka i ich wartość zdrowotna

Jabłka są najbardziej znane w naszym kraju, ponieważ jest ich ogromna ilość i bardzo dużo odmian. Są kwaśne, słodkie, soczyste jak również twarde w zależności od tego do czego są wykorzystywane. Jabłka to ogromne bogactwo witamin, minerałów, a przede wszystkim błonnika. Oczyszczają organizm z toksyn i powodują, że ilość kilogramów się zmniejsza. To taki naturalny produkt który reguluje przemianę materii, a przede wszystkim przywraca perystaltykę jelit. Jabłko zjadać warto w czystej postaci, ale również doskonałe są soki, napoje, dżemy bez cukrowe, czy też masy jabłkowe. Coraz więcej ciast wykonuje się z użyciem jabłek, ponieważ nadają się do pieczenia. Są wykorzystywane również do deserów dietetycznych, a dzieci mogą się nimi bawić wydrążając z nich śmieszne postacie. Jabłko jest bardzo cenne, dlatego można używać je na sałatki, surówki, a nawet dodatek do ryb czy mięs. Pozwala na spalenie tłuszczu, a przede wszystkim jabłka są bardzo tanie i codziennie jest świeża dostawa. Dobrym pomysłem jest zbieranie jabłek z sadu lub własnego ogrodu.