Zbiór porad o zdrowiu

Zdrowa żywność – czego unikać?

By rozpocząć przygodę ze zdrowym odżywianiem, należy dokonać kuchennej reorganizacji i pozbyć się tych produktów, które stanowią przeszkodę na drodze do długiego i wolnego od dietetycznych problemów życia. Co powinno zniknąć z naszych półek i lodówek? Przede wszystkim biały cukier i wszelkie jego przetwory, takie jak ciastka, czekoladki, słodziki syntetyczne. Słodyczom mówimy stanowcze „nie”!
Zakazane są też dżemy, konfitury, kremy czekoladowe i syropy zawierające biały cukier lub tłuszcze rafinowane. Na naszej czarnej liście znaleźć się muszą także chipsy, paluszki, krakersy, orzeszki w słodkich polewach, mimo iż tak często funkcjonują one jako „zapychacze” między posiłkami.
Teraz wystarczy usunąć dodatki w rodzaju ketchupów i majonezów oraz innych dressingów czy sosów oraz to, co syntetyczne bądź „ulepszone” glutaminianem sodu: kostki rosołowe, sztuczne aromaty do ciast, przyprawy w proszku i w płynie, zupy w proszku. Biała mąka, biały ryż, mleko UHT, napoje gazowane, rafinowane olej roślinne.