Zbiór porad o zdrowiu

Właściwości zdrowotne jabłek

Jabłka to jedne z najtańszych i najpopularniejszych owoców. Uprawiane w Polsce, wielu z nas ma je w swoich sadach lub u rodziny na wsi. Ten polski produkt to nie tylko składnik pysznych szarlotek czy innych deserów, ale przede wszystkim źródło wielu witamin i minerałów. Jabłka dostępne są cały rok, a ich cena nigdy nie jest wysoka, więc są doskonałym wyborem na co dzień, w porównaniu do egzotycznych owoców. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów, z których każdy może wybrać dla siebie odpowiedni pod kątem słodkości czy twardości.
Jabłka to po pierwsze świetne źródło błonnika, czyli substancji, która wspomaga perystaltykę jelit i wzmacnia uczucie sytości. Warto pamiętać, że błonnik znajduje się głównie w skórce i tuż pod nią, należy więc zjadać jabłka nieobrane.
Co więcej, zawierają one pektyny, które ułatwiają wydalanie toksyn i metali z organizmu. Doskonale nadają się więc dla osób, które palą papierosy. Także bogactwo witamin (głównie C) sprawia, że sięganie po jabłka to doskonały wybór.