Warzywa kluczem do zdrowia
- 587 Views
- Redaktor wychowanieprzezsztuke.pl
- 21 kwietnia 2019
- Zbiór porad o zdrowiu
Na talerzu można łączyć wiele bardzo różnych składników i niektóre kojarzone od razu w negatywny sposób ze złym wpływem na zdrowie, wcale nie muszą takie być, jeśli będą stosowane z umiarem i okazjonalnie, lub będą neutralizowane innymi składnikami mającymi zupełnie przeciwne działanie. Mowa tutaj chociażby o niwelowaniu skutków spożywania zakwaszających organizm produktów, jak chociażby alkohol i mięsa, produktami odkwaszającymi, o zasadowej naturze – jak warzywa. Zrozumienie, jak ważne jest spożywanie warzyw, pozwala przekonać każdego do tego, że ich jedzenie jest bardzo ważne. W różnych warzywach znajdują się nie tylko antyoksydanty czy zdrowe tłuszcze – jak chociażby w awokado, ale także liczne minerały, witaminy i białko niemniej wartościowe jak to pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie wykorzystywanie na co dzień warzyw z pewnością jest w stanie bardzo podnieść jakość życia, samopoczucia, jak i wyniki badań. W obiadowej porcji przynajmniej połowa talerza powinny stanowić warzywa, także surowe.

- 2 kwietnia 2022
Pysznie i zdrowo
- 26 marca 2022
Zdrowa żywność – czego unikać?
- 4 lutego 2022
Ruch to zdrowie
- 14 stycznia 2022
Pysznie i zdrowo
Zdrowa żywność – czego unikać?
Ruch to zdrowie
Nieco inne zasady zdrowego trybu życia
Zdrowe odżywianie – o czym pamiętać
Zdrowe zamienniki słodyczy
Jabłka i ich wartość zdrowotna
Co wybierać zdrowy tryb życia czy kolejną imprezę.